Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular


  • Çalışma Saatleri

    Pazartesi – Cuma: 10:00 – 16:00
    Cumartesi – Pazar: Kapalı

    Resmî tatillerde kütüphane hizmet vermemektedir. Gerekli durumlarda Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca mesai saatlerinde değişiklik yapılabilir.

  • Kütüphanede kitaplara nasıl ulaşabilirim?

    Kütüphanemizde kullanılan “Açık Raf” ve “Library of Congress (LC) ve National Library of Medicine (NLM) Sınıflama” sistemi ile kitaplara doğrudan ulaşmanız mümkündür. Öncelikle aradığınız yayın(lar)ın kütüphanede olup olmadığını Kütüphane Kataloğu’ndan kontrol etmeniz ve durumu hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Kütüphane kataloğundan yer numarasını tespit ettiğiniz yayınları raftan alabilirsiniz. Bulamadığınız yayınlar için görevliden yardım isteyebilirsiniz.

  • Ne kadar süre ile kaç yayın ödünç alabilirim?

    Çeşitli kullanıcı gruplarına göre ödünç alma hakları farklılık göstermektedir. Kullanıcı gruplarının hakları Kütüphane koleksiyonunun gelişimine bağlı olarak yeniden düzenlenebilir. İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin bütün fakülte üyeleri, idari personeli ve öğrencileri kütüphaneden ödünç yayın alabilirler. Kütüphane kullanıcılarının ödünç alma hakları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

                Kaynaklar

    Kitap

    Kitap Dışı

    Rezerve

         Kullanıclar

    Adet

    Süresi

    (Gün)

    Uzatma Hakkı

    Adet

    Süresi

    (Gün)

    Adet

    Süresi

    (Saat)

    Akademik Personel

    14

    30

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    3

    3

    Doktora Öğrencisi

    10

    20

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    2

    3

    Yüksek Lisans Öğrencisi

    10

    20

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    2

    3

    Lisans Öğrencisi

    7

    15

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    2

    3

    Önlisans Öğrencisi

    7

    15

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    2

    3

    İdari Personel

    7

    15

    1 Kez-7 Gün

    1

    1

    3

    3

  • Ödünç aldığım yayınları nasıl izleyebilirim?

    Ödünç aldığınız yayın(lar)ı “Kütüphane Hesabı” bağlantısını kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra görüntüleyebilir ve süresini uzatabilirsiniz.

  • Öğrenci ya da personel kartımı unuttum; yayın ödünç alabilir miyim?

    Üniversite kimlik kartı yanında bulunmayan kişiler kütüphane materyallerini ödünç alamazlar.

  • Bir başkasının adına ödünç yayın alabilir miyim?

    Üyeler yalnız kendi kimlik kartları ile bilgi kaynağı alabilirler. Başka bir okuyucu/kullanıcı adına işlem yapılamaz.

  • Aradığım kitap ödünç alınmış, ne yapmalıyım?

    Aradığınız kitap ödünç alınmış ise “Ayırtma” yapabilirsiniz. Bu işleminin gerçekleştirilebilmesi için sisteme “Kütüphane Hesabım” bağlantısını kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir. Üye girişi yaptıktan sonra ayırtma yapmak istediğiniz materyalin detay bilgisinin üstünde yer alan “Ayırt” bağlantısını tıklayarak ayırtma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kitap iade edildiğinde tarafınıza e-posta gönderilir ve ayrılan kaynak sizin için 2 gün kütüphanenin ödünç verme bölümünde bekletilir.

  • Kaç kez süre uzatımı yapabilirim?

    Başkası tarafından ayırtılmamışsa 7 gün süreyle 1 kez uzatma yapabilirsiniz.

  • Ayırttığım kitabı iptal edebilir miyim?

    Evet. Ayırttığınız kitabı iptal edebilirsiniz. Bunun için “Kütüphane Hesabı” bağlantısı aracılığıyla sisteme giriş yaparak “Ayırttıklarım” başlığı altındaki ikona tıklayarak ayırttığınız yayını iptal edebilirsiniz.

  • Kütüphaneden ödünç aldığım bir yayını kaybedersem ne yapabilirim?

    Ödünç aldığınız yayını bulamıyorsanız zaman kaybetmeden kütüphaneye haber veriniz. Bu durumda yayının yenisini satın almakla veya kütüphane tarafından belirlenen bedelini vermekle yükümlüsünüz.

  • Kütüphaneye alınması için yayın önerisinde bulunabilir miyim?

    Üniversitedeki bölümler ve birimler kütüphanede bulunmasını istediği yayınların temin edilmesini isteyerek koleksiyonun gelişmesine katkıda bulunabilirler.

  • Rezerv bölümü nedir?

    Ders kitapları ve yardımcı kaynaklardan oluşturulan bir koleksiyondur. Eğitim programlarını desteklemek amacı ile öğretim üyeleri tarafından önerilen bilgi kaynaklarını özel kurallar çerçevesinde öğrencilere yararlandırmayı amaçlar.

  • Kütüphanede neden ceza uygulanmaktadır?

    Gecikmiş materyallere uygulanan günlük cezalar, materyallerin zamanında dönüşünü veya yenilenmesini güvence altına almayı hedefler. Böylece aynı kaynaktan daha fazla kullanıcının yararlanması sağlanır.

  • Kampüs Dışı Erişim nedir?

    İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi mensuplarının (öğretim üyeleri, öğrenciler ve personeller) Kütüphanenin elektronik kaynaklarına (veri tabanları, süreli yayınlar, e-kitaplar ve slaytlar vb.) kampüs dışından erişimini sağlayan olanaktır.

  • Sorularım için kütüphaneye nasıl ulaşabilirim?

    Her türlü soru, öneri ve görüşlerinizi kutuphane@istun.edu.tr adresine gönderebilirsiniz.

  • VETİS nedir?

    Üniversite ve araştırma merkezlerinde kullanılan ulusal veya uluslararası elektronik veri tabanlarına, kampüs dışından, hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ulaşabilmelerini sağlayan bir araçtır.

  • VETİS hesabıma nereden giriş yapabilirim?

    VETİS hesabınıza web sitemizdeki veri tabanları başlığı altında bulunan "Uzaktan Erişim (VETİS)" bağlantısından veya kütüphane hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan "Vetis (Kampüs Dışı Erişim)" alanından giriş yapabilirsiniz.

  • VETİS kullanıcı adı ve şifremi nereden öğrenebilirim?

    VETİS kullanıcı adı ve şifreniz, kütüphane hesabı kullanıcı adı ve şifrenizle aynıdır.

  • Kütüphane hesabı için kullanıcı adı ve şifremi nereden öğrenebilirim?

    Kütüphane hesabı kullanıcı adınız T.C. kimlik numaranızdır. Daha önce şifre oluşturmamış kullanıcılar, kütüphane hesabı alanındaki “Şifremi unuttum/Belirlemedim” seçeneği ile geçici şifrelerini öğrenebilirler. Geçici şifreler @istun.edu.tr uzantılı e-posta adreslerine otomatik olarak gönderilecektir.

  • Kütüphane hesabıma nereden giriş yapabilirim?

    Kütüphane hesabınıza web sitemizdeki araştırma başlığı altında bulunan "Kütüphane Hesabı" alanından giriş yapabilirsiniz.

  • Kütüphane hesabı ile neler yapabilirim?
    • Diğer kullanıcılar tarafından ödünç aldığı kitapları ayırtabilir veya ayırttığınız kitapları görebilirsiniz.
    • Ödünç aldığınız (üzerinizdeki) kitapların bilgilerini ve iade tarihlerini görebilirsiniz.
    • Başka bir kullanıcı tarafından ayırtma işlemi yapılmadıysa ödünç aldığınız kitapların süresini son üç gün kala uzatabilirsiniz.
    • Katalog tarama ekranındaki "Listeme Ekle" seçeneği ile okuma listenizi oluşturabilirsiniz.
    • Şifre değişikliği işlemleri yapabilirsiniz.
  • Şifremi unuttum. Ne yapmalıyım?

    Kütüphane hesabı ya da VETİS hesabı şifrenizi unutmanız durumunda "Şifremi Unuttum" seçeneğine tıklayarak, kullanıcı adınızı (T.C. kimlik numaranız) girmeniz gerekmektedir. Hesabınızda kayıtlı olan e-posta adresinize geçici şifreniz otomatik olarak gönderilecektir. Kullanıcı e-posta adresini güncellememiş ise, sistem geçici şifreyi "@istun.edu.tr" uzantılı e-posta adresinizi gönderecektir. E-posta almamanız durumunda kutuphane@istun.edu.tr adresiyle iletişim kurabilirsiniz.

  • Kütüphaneye nasıl üye olabilirim?

    Üniversitemiz bünyesindeki öğrenci, akademisyen ve idari personel hesapları otomatik olarak aktif edilmektedir. Kütüphane hesabınıza erişememeniz durumunda kutuphane@istun.edu.tr adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

  • Kampüs içi erişim nedir?

    Kampüs sınırları içerisinde erişilebilen elektronik kaynakları kapsamaktadır. Kütüphane içerisinde yapılan taramalar için uzaktan erişim sistemine giriş yapmanız gerekmemektedir.

  • Elektronik kaynakları kampüs dışından nasıl kullanabilirim?

    İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane web sayfasına giriş yaptıktan sonra veri tabanları başlığı altında yer alan "Uzaktan Erişim VETİS" bağlantısına tıklayarak erişebilir, tüm kaynaklarda veya veri tabanı özelinde araştırma yapabilirsiniz.

  • Kütüphanemizin abone olduğu veri tabanları listesine nasıl ulaşabilirim?

    Veri Tabanları listesine Kütüphanemizin web sitesinde bulunan "Veri Tabanları" linkine tıklayarak erişebilirsiniz.

  • Veri tabanlarından çıktı alabilir, bilgisayarıma kaydedebilir ya da e-posta gönderebilir miyim?

    Kütüphanemizin yapmış olduğu lisans anlaşmaları kapsamında belirtilen ölçülerde çıktı alabilir ve indirme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Sistematik olarak veri indirmek kesinlikle yasaktır ve telif hakları kapsamında hareket etmek kullanıcı sorumluluğundadır.

  • Ödünç aldığım kaynakların süresini nasıl uzatabilirim?

    Kütüphane hesabını üzerinden başka bir kullanıcı tarafından ayırtma işlemi yapılmamışsa, ödünç almış olduğunuz kaynakların iade sürelerine son üç gün kala uzatma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

  • ISBN ve ISSN ne anlama geliyor?

    Kitap ve süreli yayınların, kendilerine ait uluslararası tek bir numaraları vardır. Kitaplar için ISBN (International Serial Number of Books), süreli sayınlar için ise ISSN (International Serial Number of Serials) kullanılır.

 

Canlı Görüşme Mesaj Bırakın
Bize Sorun!
İSTÜN

* Gerekli
* Gerekli
* Gerekli
* Gerekli
* Opsiyonel